Commissioned Works

Intro

Kun katsot maalausteni maailmaan Tilaustyö on taiteilijalle aina valtava haaste; ensimmäiset askeleet otetaan tilaajan kanssa keskustellessa ja mielipiteitä vaihdettaessa. Myös tila, johon valmis työ aikanaan ripustetaan, on ensiarvoisen tärkeä ja pyrin aina vierailemaan ko. paikassa ennen kuin otan siveltimen käteeni. Sijainti, ilman- ja valonsuunnat, arkkitehtuuri, akustiikka – kaikki on otettava huomioon.

Tilaustyön lähtökohta on aina luottamuksellinen, olipa tilaajana galleria, yritys, yhteisö tai yksityishenkilö. Sitten päässäni alkaa luomistyö, joka on visioiden alkumyrskyä. Ensimmäiset vedot piirtyvät valkoiselle kankaalle ja seikkailu alkaa – seikkailu, joka ei lopu siihen kun teos ripustetaan. Jokaikinen katsoja, joka näkee työn, näkee ja tulkitsee sen omalla tavallaan – ja jokainen tulkinta on ainutlaatuinen, tärkeä ja ehdottoman oikea. Siksi seikkailu – kuten hyvä taidekin – on ikuista eikä lopu koskaan.

Johanna Oras

Säkenöivä maailma

Tämä teos on tehty Teemu Selänteelle – miehelle, jonka koko Suomi ja koko jääkiekkoileva maailma tuntee.

Teoksen sommittelu koostuu kahdesta elementistä: pöytätasosta, joka on liikkeessä – kuten Teemukin lähes aina – ja taustalla olevista kahdesta kallasta.

Kynttelikössä on kuusi kynttilää; kuusijäseninen perhe on Teemun vahvin tukipilari, kaikessa. Aarrearkku viittaa taloudelliseen menestykseen ja arkusta löytyy Teemun elämän tärkeimmät symbolit, riipukseen ikuistettuna; jääkiekkomaila, golfmaila, neliapila ja sydän. Maapallo symboloi Teemun globaalisuutta; myös Jokerien ja Anaheim Ducksien logot ovat nähtävissä. Shamppanja, lasit ja ruusu kuvaavat Sirpan ja Teemun yhteisiä hetkiä.

Mutta missä on Teemun onnenluku? Numero kahdeksan, lucky eight? Tuo ikuisuuden numero löytyy kahdesta kallasta taustalla.

Tämä on Teemu Selänteen säkenöivä maailma.

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!

Tilaaja oli 100 vuotta täyttävä Onninen-yhtymä; LVI- ja sähkötukkualalla toimiva perheyritys.

Työstä muodostui kolmiosainen triptyykki; pyrkimykseni oli kuvata niin yrityksen historiaa kuin tulevaisuuttakin ja antaa ajatuksia ja energiaa niin henkilökunnalle kuin vierailijoillekin.

Ensimmäisessä osassa on tumma myrsky; se kuvaa yrityksen vastoinkäymisiä ja taantumaa. Toinen osa on suomalaisuutta; kotimaisen yrityksen sinivalkoisuutta. Arkinen aherrus vie kohti yhteistä päämäärää. Kolmas osa on unelmia; onnistumisia niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessakin.

Nimensä mukaan, teos sisältää aikakin nuo sata tarinaa – ja jokainen katsoja löytää siitä omansa.

Sata tarinaa

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!

Ylösnousemus

Teos on Säkylän kirkon alttarimaalaus; osa kokonaisuutta, jonka kolmas osa oli aikanaan jäänyt toteutumatta. Ensimmäinen osa kuvasi viimeistä ehtoollista, toinen ristiinnaulitsemista ja minun osakseni tuli valtava kunnia ja haaste toteuttaa tuo puuttuva osa; ylösnousemus.

Käytin tytärtäni enkelten mallina tehdessäni luonnoksia; lopullisessa työssä Jeesus ottaa katsojan syleilyynsä, enkelten riemuitessa ympärillä. Kristuksen jaloissa on hedelmätaivas; se kuvaa maan antimia ja Jeesuksen katseessa pilkahtaa kysymys – mutta myös anteeksianto.

Teos paljastettiin Säkylän kirkossa 2011 ja on yhä edelleen minulle valtavan tärkeä; uusi merkkipaalu taiteilijana.

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!